Продовжується Великий піст, попереду ще три з половиною тижні корисної для організму стриманості - як духовної, так і гастрономічної. І якщо з першою все зрозуміло (не засуджувати нікого, не тримати ні на кого злості, перемагати по-євангельські зло добром), то з другою не все так просто.
Більшість з тих, хто постує розуміють неоднозначно, просто прагнуть зробити свій раціон мінімально калорійним. Але, не отримуючи потрібні організму білки, мінерали, мікроелементи, ми швидше шкодимо здоров'ю, ніж зміцнюємо його. Як бути у цій ситуації? Виявляється, вихід є!
Багато дієтологів рекомендують м'ясо замінювати на горіхи. Кожен з видів горіхів унікальний по-своєму, але завжди - корисний. Кеш’ю, наприклад, містить вітаміни А, В1, В2, В3, З, залізо, кальцій, магній, фосфор, нікотинову кислоту. Мигдаль багатий вітамінами групи В і Е, білком, залізом, цинком, а за вмістом фосфору і зовсім горіховий "рекордсмен". Не менш корисний і фундук, який, до речі, по калорійності у 2-3 рази перевищує хліб і у 8 разів молоко. Доповнивши раціон навіть звичайними волоськими горіхами, ми сповна можемо вирішити проблему раціонального харчування під час посту.
Окрім цього, не можна забувати, що Великий піст припадає на час весняного авітамінозу. У цей період нам особливо не вистачає вітаміну С і всієї вітамінної групи В. Але, на жаль, фрукти, що перезимували, і овочі, які можна знайти на прилавках магазинів, вже не містять корисних речовин у тій кількості, яка необхідна організму. Тому, так важливо звернути увагу на сухофрукти, які і взимку, і весною зберігають весь комплекс мікроелементів.
Інжир, родзинки, банани, фініки – будь-який з цих сухофруктів допоможе не лише підкріпитися в період авітамінозу, але і надасть безцінну послугу нашій красі і здоров'ю. А для ласунів, що постують, чорнослив і курага - просто порятунок: і улюбленим цукеркам заміна, і стовідсоткова користь!
І ще одне. Для того, щоб на 100% бути впевненим в якості як сухофруктів так і горіхів, купуйте їх у пакетованому вигляді. Вагові продукти, які ми можемо купити на базарі, часто зберігають в антисанітарних умовах. А ось фасовані виробляються з використанням новітніх технологій і проходять строгий контроль на всіх етапах виробництва.