http://chadeyka.livejournal.com/ - Ірина Чадеєва
Макові коржики
Рецепт простий, люб’язно наданий Кенгісом і Мархелем («Домашнее приготовление тортов, пирожных, печенья, пряников, пирогов», 1959 р.).
Інгредієнти
-
- масло100 г
- йогурт150 г
- мак100 г
- цукор75 г
- борошно300 г
- сода¼ л.
-
Розм’якшіть 100 г масла і розітріть лопаткою, додавши 75 г цукру.
-
Влийте 150 г йогурту, мішайте, не збиваючи, до отримання рівної гладенької маси.
-
Додайте 100 г свіжомеленого маку. До речі, не зберігайте мелений мак довго, він згіркає.
-
Всипте разом 300 г борошна, змішаного з чвертю чайної ложки соди, швидко замісіть тісто. Тривале вимішування будь-якого пісочного тіста призводить до розвитку клейковини й, відповідно, жорсткості виробів, отже зупиняйте себе, навіть якщо хочеться помісити.
-
Розкачайте тісто, виріжте формочками коржики й викладіть їх на лист, застелений пекарським папером. Змащувати нічим не треба. Залишки швидко зліпіть, розкачайте ще раз і так далі.
Випікайте при 210ºС 12 хвилин. Готові коржики дуже м’які, але, охолонувши, вони стануть твердішими, крихкими, проте ніжними.
Порада:
Мак слід або молоти, або розтирати. Він дає смак, аромат, а інакше це будуть просто зернятка, не горішки у шкаралупі, але схоже. Молоти мак у кавомолці легко й дуже швидко, просто-таки настійно радимо!
І трохи про рецепт. Коржики виходять не надто солодкі -- якщо довести кількість цукру до 100 г, будуть солодшими. Яєць немає взагалі. Також замість вказаної у рецепті сметани й використаного додатково йогурту автори пропонують брати кефір або кисле молоко.
Рекомендовані продукти