Где купить
Поиск
Великодня паска на вершках

Основна й головна страва великоднього столу – спечена власноруч паска. Багато хто з сучасних господинь побоюється пекти її самотужки, вважаючи, що приготування паски потребує особливих знань і умінь. Сподіваємося, наш рецепт підтримає вашу віру у власні сили, і ви з радістю приготуєте смачну великодню паску для своїх близьких.

Інгредієнти
    • Для тіста
    • Борошно4 ст.
    • Вершкове масло 200 г
    • Сухі дріжджі 1 ст. л.
    • Яйця5 шт.
    • Цукор1 ст.
    • Родзинки1 ст.
    • Вершки (не менше 22% жирності) 1 ст.
    • Мускатний горіх 1/3 ч. л.
    • Сільза смаком
    • Для глазурі
    • Яєчний білок 1 шт.
    • Цукрова пудра 1 ст.
    • Сік лимона чи апельсина 1 ч. л.

Спосіб приготування:

У половині склянки теплих (але не гарячих!) вершків розведіть дріжджі і додайте по дві столові ложки цукру й просіяного борошна. Добре перемішайте, накрийте лляною серветкою і поставте у тепле місце для бродіння. (Щоб опара добре підійшла, радимо поставити миску з нею у каструлю з теплою водою.) Коли опара підніметься, додайте решту вершків, сіль, просіяне борошно і старанно перемішайте. М’яке вершкове масло розітріть добіла з цукром і додайте жовтки. Цю масу змішайте з тістом. Білки, збиті у стійку піну, акуратно підмішайте до тіста. Додайте мускатний горіх. Знову накрийте миску з тістом серветкою і залиште у теплому місці. Коли тісто збільшиться в обсязі в 2-3 рази, додайте промиті, обсушені і обкачані у борошні родзинки. Добре вимісіть і залиште підійти ще раз.

Викладіть тісто у добре змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини. Коли тісто підніметься до країв, змажте верх жовтком і поставте паску пектися. Випікайте при середній температурі (орієнтовно 180 градусів) до готовності – час випікання вашої паски варіюватиметься залежно від її розміру. Якщо верхівка підгорятиме, накрийте паску вологим папером. Готовність перевіряйте дерев’яною шпичкою: якщо вона залишиться сухою, паску можна виймати.

Щоб приготувати глазур, білок збийте, потрохи підсипаючи цукрову пудру. Можна додати у глазур свіжий апельсиновий чи лимонний сік. Глазуруйте паску тоді, коли вона трохи вистигне.

Порада:

На Великдень зазвичай ходять у гості зі своїми пасками. Щоб ваша паска була гарною і вирізнялася серед інших, прикрасьте її зверху цукатами і горіхами.

Рекомендовані продукти
SantaVita в соцсетях