http://chadeyka.livejournal.com/ - Ірина Чадеєва
Пиріг із горіхами, шоколадною ірискою та вершковим лікером
Це надзвичайно смачно! В основі пісочне тісто, зверху – шар шоколадної іриски з підсмаженим мигдалем і фісташками, верхній шар – ганаш із білого шоколаду та вершкового лікеру (наприклад, Baileys). Беручи до уваги, що у нашій країні любителів Baileys чимало, цей пиріг смакуватиме багатьом.
Інгредієнти
-
- Для тіста
- борошно200 г
- масло100 г
- цукор50 г
- молоко1 ст. л.
- яйце1 шт.
-
- Для начинки
- мигдаль100 г
- фісташки100 г
- какао1 ч. л.
- цукор100 г
- вершки 33%-ні250 мл
- масло25 г
- білий шоколад150 г
- вершковий лікер50 мл
-
Для тіста посічіть разом борошно й масло, а потім крихту замісіть, додавши цукор, молоко і борошно. (Докладніше про приготування січеного тіста – http://chadeyka.livejournal.com/22124.html). Поставте у холодильник на півгодини-годину. Вистеліть тістом форму діаметром 23 см, наколіть, охолодіть півгодини, покладіть папір, зверху – горох чи спеціальні пекарські кульки і випікайте 15 хвилин при 200ºС з навантаженням, а потім 8 хвилин без нього. Охолодіть.
-
Тепер приготуйте іриску. 100 г цукру змішайте з 1 ч. л. какао з гіркою (можна більше для більш шоколадного смаку). Добре перемішайте. Влийте 200 мл вершків і додайте 25 г масла.
Варіть помішуючи на сильному вогні у каструлі (бажано з товстим дном) близько 10 хвилин, час від часу знімаючи з вогню й перевіряючи. Для перевірки треба капнути іриску на блюдце – крапля має застигнути, але лишитися м’якою. -
До іриски додайте несолені горіхи, попередньо обсмаживши 5 хвилин при 200ºС й охолодивши, та перемішайте.
Викладіть у тартинку і розмажте. -
Тепер на бані розтопіть шоколад, додайте лікер.
Розмішайте. Якщо лікеру не вистачить для того, щоб масу можна було лити, додайте 50 мл підігрітих до 40ºС вершків. -
Готову масу вилийте на іриску – і поставте пиріг у холодильник на кілька годин.
Верхній шар вийде тягучим, дуже приємної консистенції.
Порада:
Для економії часу горіхи можна не обсмажувати, а купити обсмажені готові. Якщо ви хочете, щоб горіхи були м’якшими, посічіть їх; варіант – візьміть сухофрукти.
Рекомендовані продукти