http://chadeyka.livejournal.com/ - Ірина Чадеєва
Яблучний пиріг із волоськими горіхами
До сезонного пиріжка смачно використати прянощі, наприклад, корицю, дрібку гвоздики, мускатний горіх. Яблука беремо солодкі; якщо візьмете кислі, цукру, можливо, знадобиться більше.
Інгредієнти
-
- борошно200 г
- масло100 г
- яблука4 шт.
- лимон½ шт.
- коричневий цукор 2 ст. л.
- волоські горіхи 60 г
- вода100 мл
- гвоздиказа смаком
- мускатний горіхза смаком
- сільза смаком
-
Тісто терте. Для цього способу масло треба нарізати на дуже маленькі шматочки, буде зручніше. Просто змішайте борошно зі шматочками масла та дрібкою солі й розтирайте до утворення крихти. Щоб нейтралізувати тепло від рук, поставте крихту на 15 хвилин у холодильник.
-
Тим часом зробіть начинку. Із середніх за розміром яблук зніміть шкуринку, видаліть серцевину й наріжте спочатку на вісім частин кожне, а потім тоненькими скибочками. Полийте соком половини лимона та посипте коричневим цукром. Додайте прянощі (розтерту голівку однієї гвоздички, дрібку мускатного горіха).
-
Подрібніть жменю волоських горіхів. Змішайте з яблуками й залиште постояти.
-
Далі дістаємо борошняну крихту, робимо у ній ямку, вливаємо 100 мл крижаної води й замішуємо тісто.
Дві третини тіста розкачуємо й викладаємо у форму діаметром 20 см так, щоб краї виходили за краї форми.
Кладемо начинку, а зверху розкачану третину тіста. -
Тепер проведіть качалкою по краю - краї зліпляться й зайве тісто зріжеться. Той, хто це придумав, був генієм!
Залишками тіста прикрасьте пиріг, проколіть отвори для виходу пари й випікайте 40 хвилин при 200ºС.
Можна їсти теплим.
Порада:
Терте тісто зручно робити у комбайні або сікти ножем. Якщо у вас не дуже виходить, перетріть його руками. Замість волоських горіхів можна використати будь-які інші: мигдаль, фундук та ін.
Рекомендовані продукти